Swedsnus använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet. Läs mer här.

Mer Hållbart Än Swedish Match

Posted by John 2019-08-07 0 Comment(s) Swedsnus,

Swedsnus - Mer hållbart än Swedish Match!

 

Swedish Match tar med överdriven stolthet ännu ett stapplande steg på vägen mot en ytterst marginellt minskad negativ miljöpåverkan. De är dock aldrig ens i närheten av att kunna mäta sig mot Swedsnus i fråga om hållbarhet!

 

 

Swedish Match testlanserade nyligen, med självutnämnd stolthet i uppvisandet av sitt miljöengagemang, sin XR Göteborgs Rapé i en ny, mindre och ”miljövänlig” plastdosa. Ur ett större miljöperspektiv kan väl även detta betraktas som ett bra initiativ av ett Globalt företag som varje år producerar närmare 400 miljoner snusdosor, även om bara en väldigt liten del av denna enorma mängd troligen utgörs av dosor med portionssnus i form av XR Göteborgs Rapé.

 

Swedish Match nya, mindre snusdosan är 4 mm mindre i diameter, jämfört med med den tidigare, vanliga snusdosan. Då antalet portionssnus i dessa nya dosor är detsamma som i de tidigare dosorna valde de att använda sig av en slogan för denna lansering som var ”MINDRE PLAST– LIKA MYCKET INNEHÅLL”.

 

Swedish Match är säkert väldigt nöjda över detta. Speciellt eftersom de på senare tid verkar anstränga sig hårt för att försöka profilera sig som förkämpar för miljön. Men ett enkelt faktum kvarstår - Hur mycket de än försöker kan de i dagsläget ändå aldrig mäta sig mot Swedsnus när det kommer till att leverera snus med minimal negativ miljöpåverkan.

 

EN ENDA av Swedsnus påsar med 1000 portioner innehåller nämligen väsentligt mycket mindre plast än TRE av Swedish Match nya mindre dosor. Sett till det samlade innehållet i dessa förpackningar innehåller Swedsnus förpackning med 1000 st portionssnus dessutom nästan 17 gånger mer snus! Så, om vi på Swedsnus skulle vilja härma samma självgoda ton som Swedish Match använder sig av borde vi utan falsk blygsamhet kunna basunera ut: ”MINDRE PLAST– 17 GÅNGER MER INNEHÅLL”

 

 

Swedsnus - Det miljösmarta snusalternativet!

 

Till skillnad ifrån Swedish Match har Swedsnus alltsedan starten med att sälja billigt snus på nätet, alltid haft plaståtgången och miljön i åtanke vid utformningen av såväl sina förpackningar som sina produkter.

 

Som vi tidigare förklarat, och gärna gör igen, var en av anledningarna till att Swedsnus började erbjuda snus som storpack att minska den stora plaståtgång som krävs för att paketera såväl lössnus som portionssnus i traditionella snusdosor. Blotta tanken att en snusdosa innehållande omkring 20 portioner snus, eller fylld med lössnus, skulle vara förbrukad bara för att snuset i den tagit slut kändes inte bara märklig – Det kändes även som en onödigt förlegad kvarleva av samma gamla oansvariga slit och släng mentalitet som varit rådande under de senaste halvseklet. Vi tyckte att det vore bättre att återanvända sin snusdosa, precis som man gjorde förr i tiden när man köpte sitt snus i lösvikt och sedan fyllde på sin egen dosa efter behov. Ett praktiskt sätt för oss som snustillverkare att begränsa plaståtgången och samtidigt hålla ner priset för våra kunder.

 

Historiens ironi

 

Det ironiska i hela situationen verkar undgå Swedish Match, som hellre stolt vill slå sig själva för bröstet och visa sig nöjda med att ha minskat en pytteliten del sitt plastavfall. De verkar inte inse att de egentligen bara skuggboxas mot ett monster som de har skapat på alldeles egen hand, eftersom Swedish Match tidigare monopolställning egentligen ligger till grund för den negativa miljöpåverkan som idag orsakas av snusdosor i plast. Då Swedish Match under snusmonopolet totalt kontrollerade snusmarknaden, så bestämde de ju också vilken form av förpackning som skulle användas. Så varför engångsdosor? Svaret är enkelt. Ur kommersiell synvinkel är det ju trots allt betydligt bättre lönsamhet i att sälja enstaka dosor, särskillt med de prispåslag som även följer för förpackningskostnader och etiketter.

 

Att de nu vill gratulera sig själva för att de gör en liten insats i förhållande till det större problem som de själva skapat är kanske mest att likna vid någon som bränner ner hela kvarteret, men räddar sitt eget hus, och sedan förväntar sig beröm för det. Inte så värst smickrande när allt kommer omkring.

 

Om man som snusare är orolig för sin negativa miljöpåverkan till följd av plastavfall är det bättre att istället köpa svenskt snus som storpack online hos Swedsnus. Därefter är det bara att återanvända sin snusdosa genom att fylla på den om igen, tills dess att det slutligen blir dags att slänga den i plaståtervinningen. För om alla de som idag köper snusdosor, inte bara Swedish Match kunder, istället skulle välja Swedsnus miljösmarta påse, skulle man kunna bespara miljön sammanlagt omkring 7 920 000 kilo plast per år!