Swedsnus använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies. Läs mer här.

Snus i många former

2016-06-03 Portionssnus,Lössnus Express,

Det snusas av både kvinnor och män

 

​Snusets popularitet ser inte ut att mattas av i första taget, och fler och fler snusar i Sverige, både kvinnor och män. Allt sedan det våta snuset, snarare än det torra luktsnuset, först började dyka upp i Sverige under 1800-talet har antalet snusare inte minskat nämnvärt. I början av 1900-talet såldes varje år ungefär 7000 ton snus i Sverige. År 2000 var motsvarande siffra 6200 ton. Den stora förändringen sedan snusets barndom är att ungefär hälften av det snus som säljs i Sverige idag är portionssnus snarare än endast lössnus, som var fallet på 1800- och 1900-talet.

 

Olika sorters snus

Idag dominerar i princip två olika sorters snus i Sverige; lössnus och portionssnus. Ungefär hälften av det snus som idag säljs i Sverige är portionssnus och hälften lössnus. Det finns idag också snus som är utformat för att vara lite torrare och därmed inte rinna, så kallat ”white” snus, och även snus som är smaksatt med olika smaker, exempelvis fruktsmaker, whisky eller mentol.

 

Vad innehåller snus?

Snus innehåller först och främst tobak och vatten. I övrigt innehåller det olika salter, aromer och fuktighetsbevarande ämnen. Eftersom snus fram tills alldeles nyligen har räknats som livsmedel i Sverige så används endast livsmedelsgodkända råvaror som branschstandard. Många undrar också hur mycket nikotin snus innehåller. Beroende på snussort, vilken typ av tobak och andra ingredienser så innehåller snus i regel mellan 0,8 % och 2 % nikotin, det vill säga mellan 4 mg nikotin per portion till 22 mg nikotin per portion.

 

Hur länge håller sig snus?

Hur länge är egentligen snusets hållbarhet? För att snuset ska hålla så länge som möjligt, bör det förvaras i kylskåp. I bästa fall kan då lössnus hålla upp till 14 veckor och portionssnus i 20 veckor. Det går även bra att frysa snus i upp till ett år, om du skulle vilja samla på dig mycket snus på en gång för att ha hemma. Om du väljer att köpa snus på internet och tillreda själv, till exempel genom att smaksätta snus själv som du köpt i hink online, så kan det vara bra att veta att detta går att frysa, då det blir ganska mycket snus i en sats. Det är viktigt att du fryser in ditt snus i en lufttät påse så att det inte torkar under tiden det ligger i frysen. Tina sedan snuset i kylskåp, särskilt om du fryst det i dosor. Annars riskerar du att limmet på etiketten eller på pappdosan för lössnus löses upp av kondensen. Portionssnus förpackas alltid i dosor av plast. För lössnus i dosor är pappersdosan den traditionellt mest använda, men eftersom portionssnus mycket lättare torkar än lössnus fungerar inte papper lika bra för det. Många tror också att det bara är att tillsätta vatten till all slags snus som torkat, men så är inte fallet. Om det inte är snus som du tillrett själv är det inte lämpligt att tillsätta mer vatten för att återfukta det torkade snuset. Med snus i hink går det dock i relgel bra att själv tillsätta vatten för att själv reglera fuktighetshalten. Förvara dock alltid ditt snus i kylen för att undvika att det torkar till att börja med.