Glycerol & Propylenglykol

Glycerol

Fuktighetsbevarande ämne som får användas utan mängdbegränsning i alla livsmedel som får innehålla tillsatser. Någon rekommendation om högsta acceptabla dagliga intag (ADI) finns inte. Mycket stora doser kan ha en milt laxerande effekt. Överdrivet höga doser ger huvudvärk och illamående, och kan vara farligt för hjärtsvaga och njursjuka, samt riskabelt för diabetiker.


Propylenglykol

Fuktighetsbevarande ämne som inom livsmedelsindustrin vanligen också användas tillsammans med aromämnen. Internationella standarderiserande institutioner har certifierat användning av propylenglykol i bland annat smaktillsatser med 3 gram per kilo inom EU. Gällande gränsvärden är alltid medvetet lågt satta och i exempelvis USA är samma gräns satt vid 5 gram per kilo. Längre tids hudkontakt kan orsaka irritation och i sällsynta fall även allergiska reaktioner.

Propylenglykol anses ha mycket låg toxicitet, såväl akut som på sikt.