Swedsnus använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet. Läs mer här.

Beredningsinstruktioner RAW Snussats

Instruktioner för Beredning av RAW Snussats.


Att själv tillverka sitt snus från grunden är ett hantverk som grundar sig i passion och engagemang! Gemensamt för allt gott snus är dock bra råtobak. Därför har vi försäkrat oss om att de råtobaksblandningar som ingår i Swedsnus RAW Snussats håller allra högsta Premiumkvalitet och de tillbehör som ingår är särskilt utvalda för egen snustillverkning.


Många entusiastiska snusmakare har genom åren utvecklat och raffinerat sina egna metoder och knep för att få fram det snus som passar dem själva bäst. Därför har vi valt att på enklast möjliga sätt beskriva den grundläggande processen som krävs för att få till ett riktigt bra resultat med Swedsnus RAW Snussats. Om du är nybörjare råder vi dig därför att noggrant läsa igenom och följa beredningsinstruktionerna innan du börjar med din snustillverkning. Efterhand kommer du själv säkert att utveckla egna metoder och knep för att få ditt snus precis så som just du vill ha det.


Beredning av Swedsnus RAW Snussats i Ugn.


Rekommenderad utrustning för egen snustillverkning i ugn: Köksassistent. Elvisp. Värmetåligt kärl med tättslutande lock. Ugnstermometer. Vi avråder ifrån användning av kärl i aluminium eller rostfritt stål. Använd alltid god hygien och rena verktyg för att undvika att påverka kvalitén negativt.


Moment 1 – Tillredning och Bakning.


 1. Koka upp 1 liter vatten och tillsätt påsen innehållande 80 gram Natriumklorid (koksalt).
  *Tips: Man kan öka saltmängden upp till ca 30 gram om man föredrar mer sälta i sitt snus. Använd i så fall ett salt utan tillsatt Jod.


 2. Tillsätt saltvattenlösningen till råtobakspulvret och vispa noggrant om med elvisp tills dess att allt råtobakspulver är jämnt fuktat.


 3. Häll över snusblandningen i ett värmetåligt kärl eller plastburk med lock. Se till att snusblandningen är luftig och inte alltför tätt packad innan du sätter på locket. Om man inte har ett kärl med lock rekommenderar vi att man stoppar kärlet i en stekpåse.

 4. Värm din köksugn till 85º-90º, undervärme är om möjligt att föredra, och sätt in snusblandningen i mitten av ugnen.
  *Tips: Använd gärna en stekpåse för att undvika skarpa dofter under värmebehandlingen. Täck då hela kärlet innehållande snusblandningen med stekpåsen och förslut den.


 5. Kontrollera temperaturen på snusblandningen med en ugnstermometer. Från det att temperaturen i snusblandningen har nått 85º-90º skall den stå kvar i ugnen i 24 timmar.


Moment 2 – Avsvalning och Smaksättning.


 1. Ta ut det färdigbakade snuset efter 24 timmar i ugnen och låt det därefter svalna till rumstemperatur.


 2. Öppna påsen med 75 gram Natriumkarbonat (soda) och lös innehållet i 3 dl 40º-50º vatten och låt det svalna.


 3. Tillsätt vätskan direkt i det färska snuset och vispa väl med elvispen så att det fördelas jämt.

 4. Tillsätt påsen innehållande propylenglykol och glycerol i snuset och vispa väl med elvispen så att det fördelas jämt.
  *Tips: I det här stadiet kan man smaksätta snuset med arom. Vi rekommenderar att man i så fall blandar smaksättningen med medföljande propylenglykol och glycerol för att enklare fördela den jämnt i snuset.


Moment 3 – Slutbearbetning och Lagring.


 1. Bearbeta snuset genom att knåda det i köksassistent tills dess att önskad konsistens uppnås på snuset och man enkelt kan forma snuset till en fast prilla.
  *Tips: Använd Swedsnus Konsistenspåse för att handknåda snuset till perfekt konsistens om du inte har tillgång till en köksassistent.Lagra eller förvara alltid färskt snus kylskåpskallt.

- När ditt färska snus väl är färdigt för lagring rekommenderar vi att man pressar ihop det lätt.

- Färskt snus vinner alltid på att lagras innan det används, då smakerna bättre tillåts att mogna. Vi rekommenderar omkring 10-14 dagars kylförvaring av färskt snus innan det tas i bruk.

- Om man upplever att snuset inte håller ihop eller är allt för löst efter lagring, bearbeta det igen enligt Moment 3 eller bearbeta det för hand med Swedsnus Konsistenspåse

- Om man önskar ett fuktigare snus kan man alltid tillsätta mer vatten i efterhand och vispa snuset väl.


Låt dig väl smakas av ditt egentillverkade lössnus!