Swedsnus använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet. Läs mer här.

Snusmagasinet

Smaksättning av Snus

2019-06-18 0 Comment(s) Swedsnus,Snushistoria,Information,

 

Tradition eller trend – Smaksättning av snus?

 

 

 

/ Det är kanske enkelt att föreställa sig att de senaste årens uppsjö av nya snussmaker som dykt upp på marknaden är ett nutida fenomen. Trenden som sådan återspeglar mycket väl den nyfikenhet och experimentlusta som i övrigt genomsyrar samtida mat och dryckeskultur.

 

 

Idag är smakinfluenser ifrån både fjärran länder och kulturer lika vanligt som det nyvunna intresset för det hemodlade eller bakom farstuknuten vilt växande. Att det idag finns ett allmänt genuint intresse för att uppleva ”nya” smaker och kombinationer är bara att konstatera, oavsett om det handlar om något man aldrig tidigare hört talas om, eller något som kanske använts av tidigare generationer.

 

Snus är naturligtvis inget undantag, men det har det heller aldrig varit. Ända sedan snusets tidiga dagar har snusare velat sätta en personlig prägel på sitt snus. Oavsett om man odlade sin egen tobak för att koka snus av till husbehov eller om man köpte den i lösvikt över disk, så har folk valt att smaksätta sitt eget snus. Antingen tog man vad man hade till hands eller så skaffade vad man behövde. Att så många snusfabriker, både små och stora, fanns att finna i nästan alla Sveriges hamnstäder vad ingen slump. Det var där som såväl tobaken som alla kryddor och smaker kom in i landet, och det var därifrån det färdigberedda snuset sedan spreds vidare ut i landet.

 

Smaken av Riktigt Snus.

 

All snustillverkning, även i småindustriell skala, har alltid varit ett hantverk och som i alla hantverk har utrymmet för tillverkarnas egna preferenser, kunskaper, yrkeshemligheter och personliga nycker satt sin särprägel på den färdiga produkten. Det är därför lätt att glömma bort att det som många idag betraktar som klassiska eller traditionella svenska snussmaker hade sitt ursprung i en liknande anda av hantverksmässigt skapande. Ur ett historiskt perspektiv kan det därför kanske tyckas lite beklagligt att flera generationer av svenska snusare tvingades att vänja sig vid ett strikt reglerat och begränsat utbud av befintliga snussmaker. De snussmaker som vi idag anser vara klassiska smaker valdes nämligen ut till följd av det svenska tobaksmonopolets tvångsövertagande av den svenska tobaksindustrin 1915. Detta har medfört en långlivad föreställning om vad som än idag är att betrakta som ”riktigt snus” och att ett sådant fortfarande måste smaka på ett ganska likformigt sätt. Inte för att det är något fel på de idag klassiska svenska snussmakerna. Tvärtom. Det finns en självklar anledning till att varianter av dessa fortfarande är de i särklass mest populära - de smakar fortfarande alldeles förträffligt, även om också dessa efterhand har anpassats för den moderna marknaden.

 

Tacokryddat snus?

 

För smaken är ju inte bara delad som det brukar sägas, den har även en förmåga att förändras med tiden. Och även om det fram tills millennieskiftet fortfarande inte fanns något lönsamt marknadsutrymme för mycket annat än de traditionella snussmakerna så borde det nu, efter närmare 20 års utveckling och marknadsförnyelse, inte längre finnas något tvivel bland landets alla snusare om att ”riktigt snus” kan vara så mycket mer än vad 80 års smakmonopol har vant oss vid. För vem vet vilka smaker som hade kunnat betraktas som klassiska eller traditionella svenska snussmaker idag, om snusmarknaden förblivit oreglerad och experimentlusta, fantasi och tidens influenser hade fått sätta gränserna precis som nu? Créme Brûlée-inspirerad vaniljsmak från 1920-talet? Efterkrigstidens världssensation Coca-Cola? After Eight-kombinationen av choklad och mint? Dill och gräslök? Tacos? Det är roligt att spekulera...

 

Så varför denna utläggning om smaken på snus och dess utveckling? Svaret är enkelt. Vi har nämligen fått många frågor om Swedsnus smaksättningar på lössnus såväl som portionssnus. Som ett led för att besvara dessa frågor kommer vi att påbörja en serie med inlägg där vi går igenom några av de huvudsakliga smakingredienser som används i våra och många andra snustillverkares produkter. Vi hoppas att det kan bli inspirerande för alla er som köper ert snus online hos oss på nätet eller vill testa att göra eget snus.

 

Samtidigt som vi vill göra den här serien både upplysande och underhållande hoppas vi även att kunna kombinera aktuella teman med lite intressanta upplägg på vår Facebooksida, såsom tävlingar, omröstningar och annat. Vi hoppas därför att ni vill följa med oss!

 

Taggar: Snussmaker