Swedsnus använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet. Läs mer här.

Snusmagasinet

Topplistan 2022 - Super Dry Portion

Posted by John 2023-01-18 0 Comment(s) Portionssnus,Swedsnus,Nyheter,Information,

 

Topplistan 2022 - Swedsnus Super Dry Portionssnus

 

 

/ Snusmagasinets årliga topplistor är här! Från ett snusperspektiv blickar vi tillbaka på ett omtumlande och intressant år. Tillsammans med Swedsnus smakansvarige, Anders Johansson, passar vi på att kommentera det gångna årets kundfavoriter och bjuda på lite ”inside information”. Vi börjar med Topplistan 2022 för Swedsnus Super Dry Portionssnus Sats.

 

Året som gått har varit minst sagt omtumlande på ett flertal olika sätt. En hastigt förändrad världsbild, där konflikter, inbromsande ekonomi, elbrist och kraftigt ökad inflation har varit faktorer som satt sina tydliga spår i vardagen för såväl privatpersoner som företag. Viljan att anpassa sig efter rådande omständigheter och möjligheten att söka efter smartare, effektivare, bättre eller billigare alternativ har varit lösningen för många. Detsamma har gällt för Sveriges snusare och Sveriges snustillverkare. Även vi på Swedsnus har tvingats göra anpassningar och vår fabrik har under det gångna året verkligen gått på högvarv för att möta den ständigt ökade efterfrågan på vårt svenska Portionssnus och Lössnus. Att fler och fler av Sveriges snusare inser fördelarna med att köpa snus i storpack från Swedsnus är en stolt bekräftelse på vår uttalade målsättning som företag – Att erbjuda Sveriges snusare marknadens mest prisvärda kvalitetssnus.

 

Vi börjar med att se på 2022 års topplista för Super Dry Portionssnus Sats, tillsammans med Swedsnus smakansvarige Anders Johansson, som ger sina personliga kommentarer till listorna och även delar med sig av lite ”insider” information inför 2023.

 

Swedsnus Super Dry Portionssnus Topplista 2022 - Billigt snus på nätet

 

 

Så, Anders, innan vi presenterar den första topplistan, vad kan du säga om Super Dry och året som gått?
- Det finns en anledning till att vi börjar med Super Dry i år. Även om det i dagsläget utgör den minsta av Swedsnus snuskategorier, sett till antalet produkter i utbudet, så är det just inom kategorin ”gör egen portion” som de allra största förändringarna har skett under året som gått. Det är framför allt den snussort som är tveklöst mest populär bland nya kunder och som samtidigt har ökat allra mest i försäljning totalt, både bland befintliga och nytillkomna kunder.

 

Det billiga priset spelar kanske större roll än tidigare, i tider som dessa?
- Ja, till stor del är det säkert så. Hög skatt och höjda snuspriser gör att många letar efter allt billigare alternativ och där är ju Super Dry oslagbart i förhållandet mellan pris och prestanda.

 

Men det är väl inte den enda anledningen till Super Drys framgång?
- Definitivt inte. Snusets höga kvalitet spelar självklart en avgörande roll. Annars skulle kunderna inte fortsätta att köpa det. Snuset i sig är ju rätt unikt, eftersom det är pastöriserat och färdigt snus av högsta tobakskvalitet i själva prillorna, där endast fukten har avlägsnats. Man behöver bara återfukta det med lite vatten igen så får man ett färdigt portionssnus med en nikotinhalt som ligger i nivå med ett helt vanligt portionssnus i dosa. Dessutom är hållbarheten 3 år innan återfuktning, så det är inga problem att spara dem om man köper på sig ett par extra. Det är ett väldigt smart snusalternativ helt enkelt.

 

Hur tycker du att det står sig i konkurrens med vanligt portionssnus?
- Väldigt bra måste jag säga, men så är jag ju också lite partisk. Skämt åsido, faktum är att jag under senaste året fått tillfälle att prata med en hel del nya kunder som testat Super Dry för första gången. Alla har varit väldigt positivt överraskade och i de flesta fall har det till och med överträffat deras redan höga förväntningar. Det är ju självklart smickrande. Fast, med risk för att låta lite självgod, för mig kommer det egentligen inte som någon överraskning, eftersom vi ville ta fram det bästa snuset vi kunde samtidigt som vi vägrade att kompromissa med kvalitén när vi skapade det.

 

Förra året sa du att ni inte var riktigt beredda på framgången med Super Dry.
- Ja, det stämmer. Succén blev betydligt större än vad vi förväntat oss till en början. Att Super Dry så snabbt blivit det självklara valet bland så många ”gör det själv” kunder på snusmarknaden är fantastiskt. Den framgångstrenden har bara fortsatt under året som gott, kanske lite på både gott och ont, får man nog vara ärlig och säga.

 

På vilket sätt?
- Som jag sa inledningsvis så är det inom kategorin ”gör egen portion” som vi av ett flertal anledningar har tvingats göra störst förändringar när det kommer till sortimentet. Kundtrycket på våra naturella Super Dry produkter har varit så oerhört högt, att även om vi i början av förra året tog höjd för en fortsatt ökad försäljning, så har vi ändå blivit tvungna att anpassa vårt utbud och att effektivisera produktionen för att överhuvudtaget kunna möta den ökade efterfrågan.

 

Vad har det då inneburit för sortimentet Gör Egen Portionssnus?
- Framför allt har vi i produktionen tvingats koncentrera oss på att framställa de naturella Super Dry sorterna och det blev tyvärr Super Dry Dark lidande av. Den sålde allt mindre, samtidigt som de naturella sorterna fortsatte att öka betydligt mer. När det ändrade världsläget dessutom fick den allvarliga konsekvensen att vi inte längre kunde trygga fortsatt tillgång till just en av de tobakssorter som vi använde för Dark, hade vi i slutänden dessvärre inget annat val än att låta Super Dry Dark utgå ur sortimentet.

 

Kommer Dark att komma tillbaka om förutsättningarna ändras?
- Troligen inte i närtid, tyvärr. Samtidigt vill vi ju hålla en bredd i smaksortimentet även för våra trogna Super Dry-kunder, så vi kollar på möjligheten att ta fram en helt ny tobaksblandning för att ersätta eller göra om Dark i framtiden, men den kommer nog inte tillbaka i sin ursprungliga form.

 

Swedsnus Super Dry Portionssnus Topplista 2022 - Billigt snus i storpack

 

TOPP 5 SWEDSNUS SUPER DRY PORTION 2022

(2021 års placering inom parentes)

 

1. FAT BOY (1)

2. NOTCH (3)

3. BUSTER (2)

4. FAT BOY DARK (-)

5. BUSTER DARK (-)

 

 

TOPP 5 SWEDSNUS SUPER DRY AROM 2022

(2021 års placering inom parentes)

 

1. PARÉ (4)

2. BERGAMOTT (5)

3. GENIAL (2)

4. LAKRITS (NY)

5. SPECIAL (NY)

 

 

Kommentarer till topplistan Anders?
- Att Fat Boy fortsatt ligger etta var förväntat. Bra avvägd storlek på prillan och med en nikotinleverans något över en vanlig standard portionssnus. Det i kombination med möjligheten att smaksätta och fukta den efter eget tycke har gjort den till det självklara valet för allt fler ”gör det själv” kunder. Mycket snus och hög kvalitet för pengarna, helt enkelt.

 

Notch petar Buster från andra platsen.
- Ja, det är lite intressant. Tobaksblandningen är i princip densamma i alla naturella Super Dry. Det kan vara så att den önskade nikotineffekten spelar större roll än själva storleken och formatet på prillan för många kunder.

 

Hur menar du?
- Prillorna i Notch är ju lite tunnare och mer diskreta är Fat Boy, men de har en välavvägd nikotinleverans som bara ligger något under en vanlig standard portionssnus, så de upplevs inte som svaga, formatet till trots. Den faktiska nikotineffekten i kombination med att det är ett riktigt billigt snus tror jag tilltalar många kunder. Prillorna i Buster är ju tvärtom tjockare och fylligare än Fat Boy. En del snusare gillar ju att känna bulan under läppen och så ger de en relativt sett kraftigare nikotinleverans än en vanlig standard portionssnus. Kort sagt, jag antar att det är den personliga preferensen kring vilken nikotineffekt man är ute efter som avgör valet när det kommer till vilken Super Dry man väljer.

 

Vad har du att säga om topplatserna för Super Dry aromerna?
- Här var det lite förändringar, även om det fortfarande är traditionella och klassiska smaker som toppar listan. Sedan var det väldigt jämnt runt topplaceringarna och inte mycket som skiljde de tre största kundfavoriterna åt. Det uppdaterade receptet på Paré har verkligen fått ett fint mottagande, vilket roligt nog avspeglar sig här. Att en ren, klassiskt god och okomplicerad snussmak som Bergamott har klättrat upp i position är inte heller så konstigt. Sedan är det kul att två av Swedsnus ursprungliga smaksättningar går in som nya på topplistan.

 

Har du någon mer ”insider” information kring Super Dry?
- Som tidigare sagt, så har det ju varit en del förändringar för själva segmentet Super Dry, tack vare att kundtrycket varit så otroligt hårt under det gångna året, men vi kommer att kolla på hur vi kan göra om Dark. Sedan kommer det säkert att dyka upp några nya spännande aromer. De senaste tillskotten med Enbär Blå, Whisky och Spacemint har snabbt blivit riktigt populära. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om vi får se just Enbär Blå på topplistan nästa år.

 

 

Erik Karlsson / Redaktör Snusmagasinet