-
Din varukorg är tom!
/ Tillgången till svenskt snus är någonting som vi idag tar för givet. Självklart har det inte alltid varit så. Vi på Swedsnus är stolta över att vara en del av en tradition av oberoende tillverkare av svenskt snus av premiumkvalitet. Tack vare den moderna utvecklingen och den värld vi idag lever i kan man enkelt köpa billigt snus online. Här i Sverige, såväl som i andra delar av både Skandinavien och västvärlden, har vi idag vant oss vid att man när helst man behöver kan handla portionssnus och lössnus på nätet i alla dess former, från enstaka snusdosor till snusstockar eller storpack, såväl som snussatser för dem som vill göra eget snus billigt. Annat var det naturligtvis förr i tiden. Snusets historia går långt tillbaka i tiden och bruket av svenskt snus och det traditionella kulturarv som det idag anses utgöra är något som vuxit fram under flera århundranden. Följ därför med oss i en serie artiklar där vi granskar svenskt snus genom historien.
Användningen av snus och snusets uppkomst är dock långt ifrån en enbart västerlänsk företeelse. Som med all modern tobaksanvändning härstammar även snus ifrån Christoffer Columbus resa över Atlanten. En munk vid efternamn Pane, som reste med Columbus till Amerika 1497, bevittnade indianska präster som drog in ett slags pulver i näsan. En av de huvudsakliga ingredienserna i pulvret var tobak. Redan under mitten av 1500-talet börjades så kallat luktsnus, ett finmalt, torkat pulver av tobak, att användas medicinalt i både Spanien och Frankrike. Frankrikes ambassadör i Portugal, Jean Nicot, hade tidigt kommit i kontakt med tobaksplantan och det sägs att han var den person som rekommenderade den franska drottningen Katarina av Medici att använda luktsnus för att bota sin svåra migrän. Enligt utsago fungerade det väldigt bra och drottningens huvudvärk sägs ha försvunnit till följd av detta. Ryktet spred sig snabbt och luktsnuset blev snart populärt, framförallt i finare kretsar, och då inte enbart i medicinska syften.
Jean Nicot blev därmed så nära förknippat med användningen av tobak att vår egen Carl Von Linné så småningom valde att uppkalla tobaksplantan ”Nicotiana”, efter honom. Användningen av luktsnus var dock så stark förknippat med just överklassen att den i Frankrikes rådande oroliga sammhällsklimat kom att föraktas av de lägre sammhällsklasserna. Till skillnad ifrån överklassens nasala tobaksanvändning var det bland resten av befolkningen istället betydligt mera vanligt att man tuggade sin tobak. Då Paris vid den tiden var det kulturella och politiska livets Europeiska huvudstad, så spreds sig snabbt trender och bruk därifrån till övriga Europa, framförallt bland adel och finare kretsar, men till viss del även bland befolkningen i stort.
Tobaksodlingen i Sverige hade runt 1700-talets slut etablerat sig i större omfattning i och omkring ett 70-tal större städer runt om i landet. Vid den tiden var användningen av tuggtobak vitt spridd bland landets befolkning. Som ovana betraktat var det dock många i dessa kärva tider som tyckte att tuggtobaken trots allt var ganska så dyr. Då behovets nöd, som så ofta tidigare visat sig vara upphov till förändring, under tidigt 1800-tal blev tillräckligt allvarlig, introducerades därför en ersättning för tuggtobaken i form av det våta snuset. Det våta snuset, så kallat läppsnus eller ätsnus, var både billigare och enkelt att tillverka.
Runt om i landet odlades därför ofta tobak för husbruk av gemene man, av vilket man sedan kunde göra eget snus. Även de större tobaksodlarna började att tillverkade sitt eget snus, men det dröjde dock inte särskilt länge innan riktiga tobaksfabriker i olika storlekar började att växa fram, framförallt i svenska hamnstäder, som hade fördelen av att både kunna ta emot tobak för tillverkning och sedan skeppa iväg såväl färdigt snus för konsumtion. Även om många av dessa fabriker ägnade sin manufaktur till att tillverka såväl cigariller och andra rökdon, så var det de specialiserade snusfabrikanterna som gjorde störst framgång, såsom J.A Boman & Co. I Göteborg, Swartz i Norrköping, Ljunglöfs och Hellgren & Co. i Stockholm.
Fortsättning följer.