Swedsnus använder cookies. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet. Läs mer här.

Snusmagasinet

Uppdatering: Höjd Snusskatt 2023

Posted by John 2022-12-26 0 Comment(s) Swedsnus,Nyheter,Information,

 

Beslutad Skattehöjning på Snus 2023

 

 / UPPDATERAD KUNDINFORMATION: Kraftig höjning av snusskatten från och med 1 januari 2023 efter Regeringsbeslut.

 

Baserat på beräkningar av generella branschpriser förväntas priset på portionssnus att öka med ca 2 kr per dosa och priset på lössnus med ca 4 kr per dosa, beroende på vilket fabrikat och märke man snusar, samt inköpsställe. Detta förmodas bli konsekvensen av att Regeringen nu i december 2022 har fastställt och beslutat om en punktskattehöjning på snus med ca 9% från och med årsskiftet 2023.

 

Med hänsyn till årets stora förändringar av Konsumentprisindex och den ökade inflationen blev den slutliga höjningen av punktskatten på snus, precis som tidigare antagits, betydligt högre än de 3% som förespråkades i vårens Riksdagsförslag. Det innebär i praktiken en mycket kraftig höjning av den svenska snusskatten, med en ökning motsvarande 40 kr, från nuvarande 468 kr/kg till 508 kr/kg. Den nya snusskatten markerar en ovanligt stor ökning i en långtgående stigande kurva, där skatten på snus fram till och med 2022 höjts med över 350% sedan 2006. Den tråkiga effekten av ännu en skattehöjning på snus blir sannolikt att butikspriserna per snusdosa märkbart kommer att höjas från och med 1/1 2023. Ett hårt slag för Sveriges alla hårt prövade och redan överbeskattade snusare.

 

Som vanligt står Swedsnus alltid på snusarnas sida och kommer även under 2023 att jobba på för att kunna erbjuda alla våra kunder det mest prisvärda svenska kvalitetssnuset på marknaden.

 

Läs Riksdagens proposition om höjd tobaksskatt 2023 här.

 

 

Texten uppdaterad 26 december 2022

 

Erik Karlsson / Redaktör Snusmagasinet